SAFMO

Street Arts Festival Mostar poziva mlade da sudjeluju na radionici “Street art i karakteri”

Zvanična platforma Street Arts Festivala,  Udruga Rezon organizira “Rezon Koncept” program u okviru kojega će se 10. & 11. decembra/prosinca 2022 održati radionica “Street Art & karakteri”.

 

Namijenjena je mladima iz Mostara od 15 do 25 godina i mladima iz drugih gradova BiH od 18 do 25 godina koji imaju afinitet prema street artu, vole crtati, slikati te razvijaju ili počinju tek razvijati svoj crtački stil.

 

Broj učesnika/ca je ograničen, prijaviti se možete putem FORME.

 

Mentori programa su od milja zvani Stefko i Vučko na street art sceni regije poznati kao Jangovski i Endo koji će ekipu prijavljene voditi kroz dvodnevnu Graffiti školu na kojoj će se usavršavati i izvoditi kompozicija street art manira:

-uklapanje djela u kontekst

-stilizacija ukupne forme

-izražajne odlike karaktera

-specijalni efekti

 

Naravno neće nedostajati sprejeva, pozitivne energije i dobre zabave.

 

Za učesnike iz drugih gradova BiH bit će obezbIjeđen smještaj te refundirani putni troškovi.

Program se održava uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH s ciljem unapređenja urbane kulture, osnaživanja i umrežavanja mladih talenata.

 

Više o mentorima radionice:

 

Endo je rodjen u Istoku 1992. godine. Njegov prvi kontakti sa grafiti kulturom potiču iz perioda osvnovne škole,a prvi grafit je uradio 2005. godine. Za vrijeme studija upoznaje likovni svijet i počinje aktivno da se bavi slikanjem portreta. Nakon toga prekida kontakt sa realističnim pristupom i počinje da komplikuje stvari. Trenutno pokusava da pojednostavi stvari. Aktivno dekoriše zidne površine od 2012. godine.

Stefan – Jangovski je ilustrator i muralista iz Srbije. Sa grafitima se prvi put upoznaje u osnovnoj školi i prvi grafit izrađuje 2008 godine. U srednjoj umjetničkoj školi razvija tendenciju ka ilustraciji i karakterima. Na fakultetu upoznaje ekipu sa kojom stvara umjetnički kolektiv Das Drogen sa kojima razvija dalje stil, kako u grafitima tako i u drugim poljima umjetnosti kao što su ilustracija, animacija i skulptura.