SAFMO

Mural sa likom Vladimira Preloga ujedinjuje umjetnost i nauku

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih znanstvenika, nobelovac Vladimir Prelog, oslikan je na objektu Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar.

 

Ova kulturno-umjetničkoj intervencija je ideja Udruge za unapređenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti “Rezon” koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti HNK, pod nazivom “Projekt doprinosa razvoju i širenju znanosti/popularizacije nauke”.

 

Vladimir Prelog je ličnost koja utjelovljuje svrhu svih humanističkih i prosvjetiteljskih ideala. “Vjerujemo da je isticanje ideje o svrsi i funkciji nauke, motiv koji se treba uvijek i iznova promovirati i nagrađivati, odnosno uvijek interpretirati kao model i odabir kojem se teži. Konačno, tome između ostalog i služi spomenička baština, počasna plastika, murali i vizualni prostor koji nas okružuje, kao medij informiranja, odgoja i uspostavljanja vrijednosti” ističu kreatori ovog umjetničkog i društveno angažovanog djela.

 

Autorice murala su Karla Ćosić i Iris Ivković, članice tima Udruge Rezon, zvanične platforme Street Arts Festivala Mostar sa misijom rekreiranja društvenih dinamika kroz umjetnost, kulturu, različitost i inkluziju. Osim umjetničke vrijednosti, ovaj projekat doprinosi i afirmaciji novih, mladih autorki.

 

Kreativnim korištenjem postojećih i realizacijom novih sadržaja postiže se stvaranje i razvijanje kritičkog razmišljanja te unapređenje kulturnog života grada i umjetničke scene BiH.