SAFMO

NeSpoon će tradiciju heklarija povezati sponama moderne umjetnosti

NeSpoon će tradiciju heklarija povezati sponama moderne umjetnosti i udahnuti novi život snapuštenoj staroj biblioteci. 

Nakon što je 2021. godine Mostaru poklonila jedan od već sada omiljenih murala, umjetnica iz Poljske uz podršku Fondacije Kvinna till Kvinna, ponovo će biti gošća Street Arts Festivala Mostar koji će se održati od 26.08. do 03.09.2023.

Njezin rad bazira se prvenstveno na emocijama optimizma s težnjom stvaranja pozitivne  umjetnosti , a ovog puta će raditi instalaciju na lokaciji stare gradske biblioteke kojoj će udahnuti novi život i ispričati priču o mjestu, vremenu i viziji ljepote. Na taj način će tradiciju heklarija naših baka povezati sponama moderne umjetnosti.

Povodom ovog dešavanja festivalska plafroma Udruga Rezon pozvala je žene Mostara da budu dio koncepta te je objavljen poziv da se doniraju heklani stolnjaci koje će umjetnica koristiti za izradu instalacije.

“Sa NeSpoon smo ostvarili posebnu suradnju i prijateljstvo i sretni  smo što nam ponovo dolazi jer znamo da će donijeti posebnu energiju na naš festival. Ovo je također odlična prilika da se povežemo još više s građankama i građanima i uključimo ih u umjetničke procese”, ističi uz Udruge Rezon.

 

Inače, NeSpoon je poznata po svojim složenim radovima koji kombiniraju čipku, keramiku, slikarstvo i razne materijale, kako bi stvorila instalacije i murale. Njena prepoznatljiva estetika često odiše ženstvenošću, tradicijom i detaljima inspiriranim narodnim motivima veza, koje iznova na svakoj novoj lokaciji povezuje sa mjestima koje posjećuje.

 

Umjetnica je prije dvije godine gostovala na umjetničkoj rezidenciji u Mostaru kada je nastao jedan od prepoznatljivijih murala u gradu na Neretvi. Međutim, to je bio jedan od njenih emotivno najtežih projekata.

“Bila je to jedna od najjednostavnijih čipki koje sam ikad naslikala. Ali emotivno – vjerovatno jedan od mojih najtežih projekata. Prvi put u mom životu zid je na sebi imao jasne tragove rata, desetine rupa od metaka po cijeloj fasadi. Radeći na ovom mjestu, nisam mogla prestati razmišljati o tragičnoj historiji Mostara, fascinantnog i multikulturalnog grada. Uzorak čipke koji sam koristila je bio ‘lokalni’ kako su mi rekli svi s kojima sam razgovarala. ‘Moja baka je imala isti takav na TV-u, na kauču…’ ili ‘Moja mama je nekad vezla isti uzorak.’ Riječi su koje su se ponavljale iznova i iznova. Izrada čipke vrlo je ženstvena stvar. Dok sam radila, razmišljala sam o sudbini žena koje su žrtve ratova u cijelom svijetu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, to je imalo nevjerovatnu dimenziju. Institucionalno seksualno nasilje i masovno silovanje bili su okrutni instrument terora koji se koristio u ovom sukobu, pred cijelim svijetom. Nisam htjela razmišljati o tome, ali jesam. Tako su rupe od metaka postale dio mog murala”, izjavila je NeSpoon. 

11
38 (2)
Naslovna